Skip to main content
kaktus2017

Kaktus i tetka iz Pančeva

Bio je Kaktus Festival 2017. Bio i ja na njemu, držao predavanje. Stoga mi je i sud obojen učešćem, pa se neću baktati ocenama. Dobra lista učesnika i dobar koncept, u svakom slučaju. Debata na kraju prvog dana je jedna od boljih kojima sam prisustvovao. Stvarno ozbiljna ekipa CD-ova, maltene bez dlake na jeziku, o stanju u industriji i tome šta sve advertajzing može da bude. Svrbi me da dodam još par centi na interesantne teme koje su otvorene.

Još na otvaranju festivala se poteglo pitanje o tome zašto je opao kvalitet radova. Debata, pod nazivom “We don’t advertise, we solve problems!” je to pretočila u retoričko pitanje: zašto se vrtimo u krug sa kreativnim izrazom. Čak i konkretizovano primerom kako pojedini multinacionalni brendovi imaju angažovane, smislene brending kampanje u inostranstvu, a kada dođu kod nas bave se isključivo akcijskim cenama i ponudama (McDonalds dat kao očiti primer).

Osveta tetke iz Pančeva

Anja iz LB lepo reče, kako je u osnovi tog pristupa gotovo sigurno jedna doza očitog potcenjivanja ovdašnje publike. Svesrdno se slažem, jer su primeri katastrofalnih grešaka advertajzera u percepciji “drugačijeg” od nas samih mnogi i očiti (pogledati npr. ponašanje UK ad industrije tokom izbora i njihovu zaprepašćenu reakciju na Brexit). Deo krivice je na nama, sadašnjima: inertni smo i nezainteresovani.

Tetku iz Pančeva najčešće po prirodi stvari smatramo nesposobnom da shvati naš urbani, sofisticirani rečnik, foru i fazon. I zato joj do u nesvest serviramo pileće belo – file be-ka – za 139,99 RSD i sladoled dva-za-jedan. A, tetka odavno skajpuje, surfuje na 4G, skida recepte sa Tastely-ja i kupuje preko KP-a.

To je veliki deo priče. Nedostatak autoritativnih planera po agencijama, koji bi klijentima drvili o stvarnom čoveku dan i noć. Možda bi se onda ponekad i primakli famoznom IKEA Where Life Happens konceptu.

Pa ipak, mislim da je naša situacija dosta komplikovanija od toga.

Jer, svi smo imali babu, tetku, neko i mamu, čiji je jedan od osnovnih saveta pred polazak u prvi osnovne bio

“Sine, gledaj da se ne zameraš. Gde svi, tu i ti. Sredina je zlatna.”

U ovoj mudroliji je sažet sav naš usud i osveta prosečnosti: jer, vekovima su na ovom podneblju svakojake kataklizme preživljavali upravo prosečni. A, za dobar marketing nam je potrebno upravo suprotno. I kako sad?

Bavimo se advertajzingom u zemlji u kojoj je mnogo važnije koga znaš i kome da se ne zameriš, nego šta i kako ćeš reći.

“Rešavamo probleme” na tržištu na kojem mnogi akteri više brinu o tome da ne štrče iz gomile ni na koji smislen način, nego da igraju tržišnu utakmicu.

Živimo u društvu koje je još dosta daleko od poslednjeg pozdrava svom socijalističko-prekoplotaškom nasleđu.

 

Treba nam hrabrosti i istrajnosti. I strategije.

Miloš

Miloš

Drawing inspiration from the confluence of marketing management and production, Odvratajzing.com is my baby and an attempt at giving back to the wonderful Internet community that had raised me. Thank you for reading.

2 thoughts to “Kaktus i tetka iz Pančeva”

  1. Super poentiranje, nisam pratio da je bio festival ali sam sa zadovoljstvom pročitao članak i pročitao malo “mudrosti”.

Vaša dva centa: