Skip to main content
banner-internet-video-reklama

Kako da (ne) upropastite svoju Internet video reklamu

Znate l’ priču o kočijama bez konja? Priču o ljudskoj psihi i načinu na koji razumemo svet oko sebe, u stvari.

Ova i slične priče nas uče da se ljudi jako teško navikavaju na novotarije, opirući se sve dok se ne pređe određeni prag prihvaćenosti, nakon kojeg stvari postaju normalne i odomaćene. Prirodne i očekivane toliko da primećujemo samo njihov nedostatak. Kočija bez konja (horseless carriage) je, naravno, prvi termin koji je opisivao automobile. Prodavci ovih (nimalo bezbednih i udobnih) sokoćala su vrlo brzo shvatili da je najbolji način da nekoga ubede da ih uopšte proba taj da se vežu za ono što je čoveku već poznato. Još je daleko bio dan kada će bilo ko smeti da pomene automobil. Bežični telefon je još jedan takav primer.

odvratajzing-horseless
za nobles i gospodu

Ovo je sasvim prirodna pojava koja se iskazuje u svakom aspektu našeg postojanja i susretanja sa novim stvarima u životu. Razumemo nepoznato samo kroz prizmu već poznatog. Kako se ova pojava odražava u marketingu i oglašavanju?

Isto, naravno. Svaka novotarija mora prvo biti shvaćena i obrađena na osnovu saznanja i iskustava koje već posedujemo. A, ono što važi za publiku, važi i za nas kao klijente i advertajzere.

Istorija je majka…

Prve novinske reklame su bili u formi teksta, nalik na današnje oglase. “Napredni” vizuali, u vidu ilustracija i slika, su došli dosta kasnije. Prvo je trebalo dobiti ideju, a zatim i omogućiti tehničku izvedbu.

Kada se pojavio radio, na njemu se pričalo (i to samo o ozbiljnim temama). Stoga su i prve radio reklame bile govorancije bez uvijanja. Ubrzo smo, srećom, otkrili songove i džinglove – forme koje su na radiju zablistale.

Čak i TV, taj najprestižniji od svih medija, počeo je skromno: prve TV reklame su koristile statične slike i audio sa radija. Trebalo je vremena da se shvati i realizuje potencijal, a zatim i da kreativnost uzme maha: da se TV advertajzing razvije u čudovišno kreativnu formu kakvu poznajemo danas.

…i maćeha

Ono što (u Srbiji i dalje, nažalost) nazivamo “digitalom” ima gotovo istu sudbinu, samo umnogome komplikovaniju. Jer, digital kao takav nije medij već dodatni sloj interakcije i značenja, koji se sam od sebe “maže” na naše moderno postojanje. Totalan je i menja sve što dotakne.

Šta smo sa potencijalom digitalizacije sveta uradili? Isto što smo radili i do sad, jer nam naša priroda ne dozvoljava drugačije. Primenili smo postojeća znanja i razumevanja.

Krenuli smo od koncepta “banera” – prelepljenog iz printa. Svašta smo sa njima probali, a osim u vrlo specifičnim slučajevima, ništa nije zaista upalilo. Pokušali smo da ih unapredimo gomilom nakalemljenih tehnologija i sad se svađamo ko više krade u ad tech sektoru. Sa druge strane Gugl je “pobedio” sam za sebe, ponovno izumevši tematske novinske oglase kao takve – potpuno i savršeno oklopljene u ono što Internet zaista jeste.

Internet video: nirvana ili smetlište?

Trenutno žvaćemo internet video. Na mobilnom. U kontekstu istorije, i dalje su to relativne novotarije (pogotovo na Balkanu).

Zato se uglavnom sve što radimo svodi na puko “lepljenje” gotove TV reklame na YouTube. Radimo to bez kajanja, da bi uštedeli novce, iako je spot pravljen za 15″ ili 30″ slot u TV reklamnom bloku. Pustićemo ga takvog, da se bori u Fejsbukovom feed-u sa svim tim smešnim mačkama, bebama, gedžetima i filmskim trejlerima. Očekivaćemo da pobedi, da bude gledan, pratićemo ingejdžment i naravno optimizovati troškove putem hiper-targetiranja.

Da li ovo zvuči kao dobra ideja, imajući u vidu sve gore navedeno?

Posmatrajmo na tren stvari na drugi način. Obrnimo u ogledalu: da li bi iko pustio taj isti TV spot na digitalizovanom bilbordu i zašto ne?

Sve tehničke predispozicije su ispunjene, teorijski nema razloga zašto ne bi radilo…

…pa ipak, svi znamo da to nema veze sa mozgom: Imamo maksimum šest sekundi pažnje i to bi bile bačene pare.

digital-billboard
pravo mesto za director’s cut verziju

Na Internetu imamo jedva dve, tri, dok neko skroluje po feed-u. Dve sekunde.

Adaptiraćemo se i biti kreativni, ili će nas mladi Yasserstain sahraniti svojim konsultantskim fee-jevima za koju godinu.

Za kraj, evo i sadržaja koji me je motivisao da napišem ovaj tekst, sjajnog na način kako to samo random Internet komentar može biti:

Srećno.

Media Sources: Getty, Wikipedia

Miloš

Drawing inspiration from the confluence of marketing management and production, Odvratajzing.com is my baby and an attempt at giving back to the wonderful Internet community that had raised me. Thank you for reading.

Vaša dva centa: