Skip to main content
banner-watson

Elementarno, dragi Votsone: kaži AI!

Dok se u našim krajevima nažalost i dalje hvataju u koštac sa vokabularom i strateškim značajem programmatic advertajzinga i digitalne komponente marketinga uopšte, budućnost odvratajzinga je stigla. Upotreba tehnologije IBM-ovog AI sistema, po imenu Watson, doživela je jednu od prvih komercijalnih primena. Ura! Mali korak za čoveka, i sav taj džez… ili ne? Možda ipak da se plašimo šta će naši budući overlordi veštačke inteligencije da pomisle o nama, kada se osveste?

Jer, za prvo vreme, poslužiće da – pogađate – servira reklame.

Trt.

Šalu na stranu, Watson je sjajan i potencijal mu je ogroman, što važi i za konkurentska rešenja koja razvijaju Google, Amazon, Apple i Microsoft. Od nečega mora da se živi, doduše, dok svi ne pređemo na ispijanje polusintetičkih motornih ulja i maziva umesto jogurta. Reklame su prirodan izbor.

robot-overlord

WARC je objavio siže koncepta koji su usvojili i trenutno isprobavaju IBM i Campbell’s, američki proizvođač konzervirane robe. U kratkim crtama, slučaj je sledeći:

  • Working with IBM gives Campbell’s access the latest technology for tailoring recipes to the preferences of individual digital consumers.
  • Through leveraging information such as their location, local weather conditions and culinary preferences, it can deliver ads containing specific recommendations.
  • If initial recommendations are not to a consumer’s liking, they can add lists of ingredients they would like to use, and receive a new suggestion in response.

Budući da se ovaj dil sprema već neko vreme, pregled igre su svojevremeno objavili i AdWeek, TheDrum i ostali. Kako to izgleda u praksi? Evo ovako:

Watson Campbell1 Watson Campbell2

Odmah uz Campbell’s su i GSK i Unilever, giganti koji sebi ne dopuštaju da postanu tromi dinosaurusi.

Ovo zaista jeste budućnost programmatic-a: AI za kormilom, dovoljno sposoban i moćan da dinamički konstruiše oglasnu jedinicu, isporuči je u relevantnom kontekstu i odgovori na bilo kakvu vrstu povratne informacije. The Drum je snimio dokumentarac o novom Rembrantu, japanskom AI kreativnom direktoru itd.

A nas ljudi tu nema ni od korova, pogotovo kada ovaj metod za neko vreme izađe iz beta faze. Uzmimo u obzir da je Watsonova poenta postojanja sledeća: “[…] natural language processing and machine learning to reveal insights from large amounts of unstructured data.” Budućnost je, barem u ograničenom smislu, odavno počela: Google Firestarters se već neko vreme bavi posledicama onoga što će se tek desiti.

Možda ćemo, kada Votson jednom zaista preuzme komandu nad pomahnitalim gliserom koji zovemo programmatic – i obuzda ga u nameni koja mu je odgovarajuća – dobiti malo više vremena i naći snage da se pozabavimo stvarima koje zaista grade i održavaju jedan brend u svesti potrošača:

Kreativnom oglašavanju.

Tu kompjuteri mogu samo da nam pljunu pod prozor.

Media credit: WARC, fair use

Miloš

Drawing inspiration from the confluence of marketing management and production, Odvratajzing.com is my baby and an attempt at giving back to the wonderful Internet community that had raised me. Thank you for reading.

Vaša dva centa: