Skip to main content
banner-programmatic-advertising

Šta je programmatic advertising? Pojmovi i rečnik

Programmatic advertising pruža priliku oglašivačima da online kampanjama ciljaju korisnike na osnovu podataka koje oni za sobom ostavljaju, sa povećanom efikasnošću i efektivnošću u odnosu na uobičajeni pristup. Evo najkraćeg mogućeg objašnjenja pojma programmatic oglašavanja.

Srž ideje je u tome da kompjuteri donose odluke o kupovini impresije i plasmanu oglasa u milisekundama, brzinom koja je nedostižna za ljudske medija planere. Najbliži rođak sistema za programmatic plasiranje oglasa su berzanski trejding sistemi.

U tradicionalnom pristupu koji je transplantiran sa offline medija, medijski planer kupuje poziciju na određenom sajtu, po nekom od parametra (po CPM-u, na primer). Njih dvoje se čuju telefonom, dogovore, razmene fajlove i fakture, gotovo kao da je reč o novinskom oglasu. Neefikasan proces, za današnje vreme.

Programmatic (što sebi slobodno možete prevesti kao naprosto “automatski”) je, u osnovi, berza za kupovinu publike. Slobodne pozicije kod medija sa jedne, a oglašivači koji ih žele sa druge strane ograde. Između njih čuveni ad tech. Dijagram ispod, koji je jedna od najboljih vizualizacija procesa programatskog zakupa, sam pozajmio od DigitasLBi-ja.

Ad tech je “bosanski lonac” tehnologija koje spajaju kupca i prodavca, omogućavajući gotovo trenutne aukcije milijardi prikaza.

Kupovina funkcioniše kao nadmetanje na nivou jedne impresije željenog korisnika, dok se stranica koja će je prikazati učitava u korisnikovom pretraživaču. Kompjuterski algoritmi, prema zadatim parametrima (kojih može biti desetine) određuju visinu ponude koju će dati za impresiju, a pobednik biva prikazan. Ovaj proces se zove RTB (real time buying). Uštede vremena i novca u obradi kampanja koje se postižu primenom ovakvog sistema su, makar u teoriji, enormne.

U praksi, pogledajte slajd gore i pokušajte da vam se ne zavrti u glavi.

Milijarde dolara koje se ulažu u ad tech već godinama. Pozitivni aspekti su nesumnjivi. Sa druge strane, algoritmi najčešće kao jedan od bitnijih parametara uzimaju u obzir (kakav takav) identitet posetioca i njegovu istoriju, što dalje vodi niz “zečiju rupu” privatnosti, napadnosti, praćenja i tako dalje…

Ukoliko vas tema interesuje, presrećan sam da predstavim svoj doprinos shvatanju ove tematike na našim prostorima. Svi nepoznati termini iz ovog i drugih članaka na temu digitalnog marketinga se nalaze definisani u rečniku online advertisinga:

Rečnik Online Advertising Pojmova

O tome da li je programmatic uopšte za vas, pišem na drugim mestima.

Kliknite. Bukmarkujte. Delite dalje.

 

Miloš

Drawing inspiration from the confluence of marketing management and production, Odvratajzing.com is my baby and an attempt at giving back to the wonderful Internet community that had raised me. Thank you for reading.

Vaša dva centa: