Skip to main content
banner-odvratajzing-digital-video-roi-2

Digital video ROI: kako do rezultata?

Evo malo SF-a za domaće digital advertajzing doajene: Računanje digital video ROI. Dok mnogi u domaćoj advertajzing industriji još tavore sa definicijama pojmova, “tamo negde” ljudi rade logične stvari. Nezadrživ rast konzumiranja digital video sadržaja je osnovni podstrek napretku. Klijenti i agencije na Zapadu se udaljavaju od “suvih” internet metrika i KPI-jeva, zato što ih je teško povezati sa efektom koji imaju na prodaju. Ovo je naročito očigledno kada su u pitanju CPG brendovi.

Kolege smišljaju kako da kvantifikuju uticaj ovog tradicionalno awareness kanala direktno na prodaju. U tu svrhu kreiraju i nove video ad formate, koji koriste sve što nam tehnologija nudi da bi povećali uticaj digitala na bottom line u radnji. Jako interesantno, a evo i kako to rade:

Ovako opisuju svoj proizvod:

A broadcast-quality ad, infused with hyper-local, retail-specific messaging, products and pricing

Čoveče.

Dok mi u 2016. puštamo klot TVC-jeve pre YouTube muzičkih spotova, evo kako to izgleda kod njih u praksi. Oglas na slici ispod se prikaže kada, na primer, gledate video na mobilnom u zoni prodavnice, a sistem zna da ste heavy user:

odvratajzing-digital-video-roi

Savršeno jednostavna ideja, iza koje stoji ozbiljno razmišljanje i naravno, ozbiljna investicija. Ipak, nije raketna nauka.

Evo i čekliste koju kompanija Eyeview preporučuje klijentima zainteresovanim za tematiku:

  • Identify and know your consumers
  • Leverage your CRM data to target and personalize your message
  • Implement tracking pixels on your website
  • Incorporate real-time feeds to highlight product and price offers, sales countdowns, and product features
  • Target based on distance to the retailer and use a localized map to direct people on where to go to complete a purchase
  • Use all screens and channels (e.g., desktop, mobile, advanced TV, Facebook)
  • Measure sales using test and control methods
  • Work with verified third-party measurement companies
  • Learn from and optimize your campaigns as they run

Većina koraka u čeklisti su, u stvari, abeceda zdravog i sveobuhvatnog pristupa digitalnom oglašavanju kao takvom u 21. veku. Koliko li će nam trebati da je i mi u regionu naučimo? Da shvatimo da je digital “zadnja rupa na svirali” našom zaslugom, a ne jer mu je tu mesto? I to radimo na svoju dugoročnu štetu.

Eyeview se na svom sajtu busa u grudi kejs studijama sa su ostvarenim x6 ili x8 ROI, ali ne bih previše zalazio u to. Poenta je jednostavna: hajde da imamo zdrave i ozbiljne metrike i dokažemo svoju korisnost tamo gde se računa.

Digital i famozni big data, najzad korišćen na pravi način. Zaista lepo.

photo credit: Tom Eversley / Isorepublic; Eyeview Digital

Miloš

Miloš

Drawing inspiration from the confluence of marketing management and production, Odvratajzing.com is my baby and an attempt at giving back to the wonderful Internet community that had raised me. Thank you for reading.

Vaša dva centa: